Във времената на пандемия все по-често ставаме свидетели на сериозни киберинциденти,

...
Във времената на пандемия все по-често ставаме свидетели на сериозни киберинциденти,
Коментари Харесай

Пълноценно звено на ЕС за киберсигурност - до две години



Във времената на пандемия все по-често ставаме очевидци на сериозни киберинциденти, които засягат както публичните услуги и предприятията, по този начин и живота на жителите в целия Европейски съюз. Освен многочислени, кибератаките стават по-мащабни и с по-тежки последствия.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас неотдавнашните дейности на хакерите против американската компания „ Колониал пайплайн ” демонстрират напълно ясно какъв е рискът за обществото и стопанската система от хакерските атаки с искане за откуп.

В Европейския съюз също има аргументи за безпокойствие, откакто се усилиха опитите за навлизане в базите данни на здравната система, в които също е насъбрана доста и скъпа информация, масивите са свързани и заради това провокират интереса на хакерите.



След редица дейности на Брюксел, като правенето на Стратегията за киберсигурност,  Стратегия за Съюза на сигурност, основаването на Агенция на Европейския съюз за киберсигурност, в този момент Еврокомисията постави началото на значим действен план - Съвместно звено за киберсигурност , което трябва да сплоти ресурсите и експертния опит, с които разполагат Европейският съюз и обособените страни, за ефикасното попречване, въздържане и реагиране на всеобщи киберинциденти и рецесии.

Звеното би трябвало да премине към оперативната фаза до 30 юни 2022 година, а цялостна продуктивност да бъде постигната година по-късно - до 30 юни 2023-а. Инвестициите ще бъдат осигурени осигурени от Европейската комисия, най-вече посредством програмата „ Цифрова Европа “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР